Waarom je baby masseren?
Allereerst omdat je baby er van geniet en even een lekker rustmoment krijgt. Maar toch gaat de functie van een goede babymassage verder dan dat. Babymassage is een enorm goede manier om het contact tussen jou en je baby nog intenser te maken.
Sommige mensen geloven ook dat babymassage goed is om je baby te leren hoe hij zich moet ontspannen. Hij leert als het ware hoe het is om de spieren in zijn lijfje helemaal te ontspanen en zich even af te sluiten van de rest van de wereld. Dat geeft hem rust, en dat heeft hij nodig!
Wanneer masseren?
Je kunt al beginnen met de babymassage als je baby zo’n vijf weken oud is. Sommige deskundigen denken zelfs dat dit al vanaf de vierde week kan. Houd er wel rekening mee dat je je baby niet meteen na de voeding masseert, met alle gevolgen van dien... Wacht het liefst tot een half uur na de voeding. Houd ook rekening met hoe je baby zich voelt. Masseer je baby bijvoorbeeld niet als hij echt heel erg moe is. Dan kun je beter even wachten tot na zijn dutje. Over het algemeen is het tijdstip voordat je je baby 's avonds in bad doet een perfect tijdstip voor een massage.
Babymassage stap voor stap
1. Leg je handen tegen elkaar aan en leg beide pinken in het midden van de borstkas. Maak een wrijvende beweging waardoor je handen plat komen te liggen en wrijf met platte hand vanuit het midden van de borstkas naar de buiten kant. Herhaal dat vijf keer.
2. Nu zijn de armpjes aan de beurt. Pak een armpje met twee handen bij de oksel vast. Wrijf nu met een hand richting de hand. Zodra de eerste hand bijna boven is laat je tweede hand ook richting de hand van je baby glijden. Als de tweede hand bijna boven is leg je de eerste hand weer bij de oksel. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Als je het goed doet merk je dat er altijd een wrijvende hand is, en er geen moment pauze is tussen de wrijvende bewegingen.
3. Bij deze stap in de babymassage doe je eigenlijk hetzelfde als hierboven, alleen verander je de wrijvende beweging die direct richting het handje van je baby ging, in een schroevende beweging.
4. Pak nu het handje van je baby in jouw hand vast en masseer zijn handpalm met de duim. Als je baby het lekker vindt, kan je ook de vingertjes masseren. Forceer nooit iets, als je baby zijn vuistje te gespannen houdt om te openen, sla je dit gewoon over.
5. Herhaal stap twee, drie en vier, maar nu bij het andere armpje. Zorg er wel voor dat je ‘contact houdt’ tussen je baby en je handen als je naar het andere armpje toe gaat. Wrijf dus langzaam met je vingers van het ene armpje over de borstkas naar het andere armpje.
6. Ga nu met je vingers over de borstkas en het buikje naar de beentjes. Daar doe je eigenlijk hetzelfde als bij de armpjes. Let er weer op dat je het huidcontact niet verliest als je van het ene naar het andere beentje gaat.
7. Nu zijn de voetjes aan de beurt! Druk met een duim op de hiel en met de andere duim net onder de teentjes en maak dan een op en neergaande beweging. Als je baby wat ouder is zal hij hier hard om moeten lachen!
8. Ga nu, zonder huidcontact te verliezen, terug naar de buik. Wrijf met platte hand rondjes die steeds kleiner worden in de richting van de navel.
9. Draai je baby nu op zijn buikje en maak lange bewegingen met je handen van zijn nekje, over zijn ruggetje naar de voetjes. 10. Druk nu, heel voorzichtig, met twee duimen langs de ruggengraat naar beneden. Doe dit echt heel zachtjes! Je baby is nu helmaal gemasseerd en klaar om geknuffeld te worden en in bad te gaan!
http://www.prenatal.nl/SpecialInterest/SpecialInterestArticle.aspx?id=125&gclid=CIuYtvKx5pYCFQWJ1QodaRxcOg
zaterdag 8 november 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten