maandag 11 januari 2010

Babyslaapzak of trappelzak

De katoenen, ongevoerde slaapzak komt het meest gunstig uit onderzoek. Dat wil zeggen: iets veiliger dan een laag opgemaakt bedje met één rondom goed ingestopt laken en een deken. De slaapzak moet wel goed passend zijn, dat wil zeggen dat hals- en armopeningen niet zo ruim mogen zijn dat een baby in de zak kan verdwijnen, terwijl er in de zak voldoende ruimte moet zijn voor vrij bewegen van de benen.
Een veilige slaapzak, met of zonder (afritsbare) mouwen, sluit niet met knopen of strikjes, maar met een rits naar de onderkant toe (zodat de baby er niet zelf bij kan). Let erop dat de stiksels van katoen zijn, want nylondraad dat losraakt kan een vingertje afknellen.

Combineer nooit een slaap- of trappelzak met een dekbed, want zeker als de baby daar onder terecht komt, ontstaat een riskante situatie met onaanvaardbaar hoog risico op verstikking en/of oververhitting. Gebruik bij een dunne slaapzak eventueel een laken of een dunne deken, die dwars over het voeteneinde rondom stevig kan worden ingestopt. Bij lage temperatuur een wat dikkere (winter)slaapzak gebruiken is veiliger.
Bijkomende voordelen van een slaapzak zijn dat een baby zich niet kan blootwoelen en dat uit bed klimmen wordt bemoeilijkt. Wie vragen heeft over de voor een slaapzak gebruikte materialen kan het antwoord vinden achter het trefwoord dekentjes.
Er worden onder diverse merknamen ook slaapzakjes zonder armsgaten aangeboden. Pas op: de bewegingbeperking van de armen kan een baby die naar de buik draait verhinderen
om terug te draaien naar de veilige rugligging. Vanaf drie maanden kan dat risico zich voordoen.

Wat gebruiken jullie een slaapzak of een trappelzak?
Bij elke leeftijd doen jullie de slaapzak niet meer aan? Gebruiken jullie dekens of lakens wat vind jij het beste?

Geen opmerkingen: