zondag 10 januari 2010

Televisie kijken

Veel ouders denken hierover na.
Hier zijn een paartips waarom het niet goed is en waarom wel

Waarom wel?
Televisiekijken kan heel leerzaam zijn voor je kindje.Via de buis kan hij een kijkje nemen in andere werelden en kennismaken met dingen die anders niet op zijn pad zouden komen. Het is prettig je te realiseren dat positieve programma’s, met een goede moraal, je kindje ten goede kunnen beïnvloeden. Zoek daarom met zorg de programma’s uit waar je je peuter of kleuter naar laat kijken.Ook kan de televisie een goed onderdeel vormen van zijn bed ritueel. Zoek een rustig, kind vriendelijk programma uit dat iedere dag rond bed tijd is te zien. Je kindje weet dan dat hij bijvoorbeeld nasesamstraat of Tik Tak naar bed moet.

Waarom niet?
Televisiekijken is een gemakkelijke manier om de tijd te vullen. Maar je kindje leert nog steeds het meest van spelen en dóen. Houd daarom goed in de gaten hoeveel tijd je kleine voor de televisie door brengt. Als hij te veel televisie kijkt, zal hij steeds meer moeite krijgen om zichzelf bezig te houden.Voor je dreumes heeft televisiekijken in principe geen enkele zin. Hij is eigenlijk alleen maar gehypnotiseerd door de voor bij schietende kleuren en geluiden van de meeste programma’s.Voor hem zijn er speciale televisieprogramma’s gemaakt,waarin het tempo van de beelden heel laag is.Een voorbeeld hiervan is Tik Tak. Pas ervoor op dat je de televisie niet te snel gebruikt als zoethoudertje of als oppas. Het zal als hij wat ouder wordt moeilijk zijn om het nutte loze kijken weer af te leren.

Tips
Het is goed om zo vroeg mogelijk te beginnen met selectief televisiekijken. Als je je kindje alleen bewust naar bepaalde programma’s laat kijken, leert hij al snel dat televisiekijken geen gewoonte is. De televisie zal dan in zijn latere leven niet zo snel een gemakkelijk tijd verdrijf worden. Je kindje is waarschijnlijk dol op herhaling en dat is ook goed voor hem.

Een videorecorder kan daarbij een uitkomst zijn.Keer op keer zal je kleine een bepaalde videoband willen zien, tot dat hij hem kan dromen. Bovendien kun je met een video prima controleren wat je kleine precies te zien krijgt.

Gebruik de televisie tenslotte als leerzaam medium.Probeer zoveel mogelijk samen met je peuterof kleuter te kijken.
Door met hem over het programma te praten, steekt hij er nog meer van op, omdat hij wordt gedwongen na te denken over wat hij heeft gezien.

Hoe lang mag een kind televisie kijken? Hoe denk jij over televisie kijken? Welke progamma's vind jij goed voor kinderen?


1 opmerking:

Loes zei

hay hay,

Ik vind ook dat kinderen niet te vaak naar de televisie moeten kijken. En vaak wordt het ook gebruikt omdat het makkelijk is. Je zet het kind erachter en meestal zijn ze stil. Maar het is niet goed voor een kind. Kunnen ze hele slechte ogen van krijge.

liefs